KOC VLIBANK: info over 'assistentiehond (scholen)'


Personen met een handicap worden soms begeleid door een assistentiehond. Er zijn drie soorten assistentiehonden naargelang de taken die zij uitvoeren om de persoon met een handicap te helpen: een blindengeleidehond, een hoorhond en een hulphond.

Een blindengeleidehond:

Een blindengeleidehond is een hond die getraind is om personen met een visuele handicap veilig door het verkeer en langs obstakels te leiden.

Een blindengeleidehond is opgeleid om:

Een blindengeleidehond kan niet de weg wijzen in een vreemde omgeving. De hond blijft een mobiliteitshulpmiddel en is nooit een oriënteringshulpmiddel.

Een hoorhond:

Een hoorhond (signaalhond) is getraind om te reageren op geluiden. Door middel van lichamelijk contact zal een hoorhond je signaleren wanneer er een geluid is en waar het vandaan komt, zowel binnenshuis (thuis of in een ander gebouw) als onderweg. Hij kan zijn baasje ook waarschuwen als er gevaar dreigt (bv. rookalarm) door in een bepaalde houding te gaan liggen.

De hoorhond kan bijvoorbeeld signaleren wanneer:

Een hulphond:

Een hulphond is getraind om personen met een motorische handicap te ondersteunen bij activiteiten van het dagelijks leven.

De hulphond kan bijvoorbeeld helpen bij volgende taken:

Een hulphond kan bijkomende vaardigheden aanleren in functie van de mogelijkheden en de beperkingen van de persoon met een handicap. Soms kan een hulphond technische hulpmiddelen (bv. aan- en uitkleedhulpen, omgevingsbedieningssystemen, oprichthulpen ...) vervangen. 

Een assistentiehond kan niet alles. Bepaalde activiteiten kunnen enkel uitgevoerd worden met menselijke assistentie of met technische hulpmiddelen. Maar een hond heeft ook een sociale meerwaarde. Hij legt de link tussen de persoon en de buitenwereld: mensen praten makkelijker tegen een rolstoelgebruiker als er een sympathieke hond naast staat. Een hond heeft vaak ook een heilzaam effect: de persoon met een handicap moet zorg dragen voor ‘iemand’ terwijl het meestal andersom is.

Assistentiehonden worden opgeleid door assistentiehondenscholen. De cel machtiging assistentiehondenscholen machtigt die scholen om hun opgeleide honden de titel en het certificaat van geattesteerde assistentiehond mee te geven. Het certificaat is een garantie dat het een gezonde hond is die goed opgeleid is. Een geattesteerde assistentiehond heeft recht op toegang tot publieke plaatsen.

De lijst van gemachtigde assistentiehondenscholen en meer info is te vinden op www.celma.be.

Aandachtspunten, opleiding en wetgeving


Deze website gebruikt cookies voor een betere surfervaring. meer info over cookies X sluiten