Geluid speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven. We worden gewekt door het geluid van de wekker, we nemen de telefoon op als die rinkelt, we openen een deur als we de deurbel horen … Doven en slechthorenden kunnen die alledaagse geluidssignalen vaak niet horen zonder hulpmiddelen. Met een hoorapparaat of met een cochleair implantaat (CI) kunnen doven en slechthorenden geluidssignalen horen, maar soms onvoldoende duidelijk of zelfs helemaal niet:
Hoorapparaten zijn voornamelijk ontworpen om het spraakvolume te versterken. Alarm- en belsignalen vallen soms buiten dat geluidsgebied.
Overdag kun of mag je de apparaten soms niet dragen omdat ze beschadigd kunnen raken of omdat het geluid psychisch te belastend is.
’s Nachts mag je de apparaten niet dragen omdat ze schade kunnen oplopen of om medische redenen. Voortdurend afsluiten van de gehoorgang zou bijvoorbeeld tot infecties kunnen leiden.
Wanneer personen met een hoorapparaat of een CI hun apparaten niet kunnen of mogen dragen, horen ze de alledaagse geluidssignalen niet. Een signaleringssysteem zou dan een bruikbare oplossing kunnen zijn.
Doven en slechthorenden die geen hoortoestellen of CI’s (kunnen) dragen, horen geen akoestische signalen en hebben vrijwel altijd nood aan een signaleringssysteem thuis en/of op verplaatsing.
Een signaleringssysteem is een flexibel systeem bestaande uit zenders en ontvangers dat kan worden samengesteld naargelang de individuele noodzaak. De zender vangt de geluidssignalen op en stuurt ze onmiddellijk naar de ontvanger. De ontvanger zet de signalen vervolgens om in lichtflitssignalen of voelbare trillingen. Signaleringssystemen kunnen een deurbelzender, een telefoonzender, een babyfoonzender, een rookmelder, een personenoproepknop, een alarmzender, flitslampontvangers en/of een wekker (met ontvangstfunctie) bevatten.