KOC VLIBANK: info over 'bodemverlaging'


Een bodemverlaging is een autoaanpassing waarbij een deel van de autovloer verlaagd wordt. Bodemverlagingen zijn bedoeld om met een rolstoel vlotter toegang te kunnen krijgen tot een zitplaats in de auto. Door de verlaging van de bodem wordt de inrijhoogte en de binnenhoogte van de auto groter.

Hoe dieper en hoe langer de bodemverlaging, hoe hoger het prijskaartje.

Bodemverlagingen kunnen geen extra zitplaats opleveren in de auto. Er zal altijd een bestaande zitplaats ingeruild worden voor een zitplaats voor de rolstoel. Een auto heeft namelijk een homologatie voor een bepaald aantal zitplaatsen:

Bodemverlagingen zijn populair bij kleine monovolumewagens (type combimodel). De bestuurder blijft met een relatief kleine auto rijden. Je kunt er een rolstoelgebruiker in de rolstoel mee vervoeren. Je verkrijgt vlot en eenvoudig toegang tot de auto met de rolstoel. Dankzij de bodemverlaging kan de rolstoelgebruiker tijdens de rit door de vensters kijken. De auto’s kunnen in een garage gestationeerd worden. Toegang tot parkeergarages vormt geen probleem. Los van de prijs van de aanpassing, blijft de prijs van de aankoop van de auto eerder bescheiden.

Een bodemverlaging heeft standaard volgende elementen:

Opmerking: soms wordt het reservewiel verwijderd en vervangen door een reparatieset voor de banden

Volgende opties zijn mogelijk:

De meeste leveranciers bouwen bestaande inbouwpakketten als bodemverlaging in in de auto. Als ze werken met een reeds gekend en gekeurd inbouwpakket, dan zal de automobielinspectie vlugger een COC (certification of comformity) of COP (certification of production) kunnen afleveren bij de dienst homologatie van het ministerie van verkeer. Want elke auto heeft zijn typekeuring door de producent van de auto. Elke aanpassing aan een bestaand type auto moet zijn aparte typekeuring kunnen voorleggen.

Er zijn twee types bodemverlagingen: bodemverlaging type taximodel en bodemverlaging van het langere type.

Een bodemverlaging is bedoeld om een rolstoelgebruiker in de rolstoel in de auto te vervoeren. Het spreekt dan vanzelf dat de rolstoel moet opgemeten worden met de rolstoelgebruiker erin. De belangrijkste maten vind je in het pasformulier.


Deze website gebruikt cookies voor een betere surfervaring. meer info over cookies X sluiten