Solo-apparatuur biedt een oplossing voor het spraakverstaan tijdens mondelinge gesprekken (specifiek in veel lawaai, op lange afstand, in groep) en bijkomend voor gesprekken via een smartphone en voor het luisteren naar audiobronnen zoals televisie, radio en computer. De ontvanger(s) van de solo-apparatuur sturen het signaal, verzonden door de zender, onmiddellijk door naar het hoortoestel of de CI-processor zonder kwaliteitsverlies. Je kunt de ontvanger(s) fysiek (audioschoentje), via software, via inductie of via een merkgebonden streamer koppelen aan de hoorapparaten of de CI-processoren. Bij sommige hoorapparaten is de ontvanger geïntegreerd in het hoorapparaat.
aan hoorapparaat of CI-processor, met een fysieke koppeling: Je kunt de ontvanger direct aan een achter-het-oor-hoorapparaat of CI-processor klikken. Het signaal wordt, na ontvangst, automatisch afgestemd op de versterking van het hoorapparaat of de CI-processor. Je moet geen instellingen of schakelaars wijzigen. De ontvanger is makkelijk van het hoorapparaat of de CI-processor te halen.
aan hoorapparaat of CI-processor, via software: De ontvanger beschikt over een licentie die het hoorapparaat of de CI-processor kan inlezen. Er is hier geen sprake van een fysieke koppeling.
aan hoorapparaat of CI-processor, via inductie (halslus): De ontvanger zendt via een halslus (inductie) signalen naar de luisterspoel (T-stand) van het hoorapparaat van de slechthorende. Er is slechts één ontvanger nodig om het geluid over te brengen naar de luisterspoel van beide hoorapparaten of CI-processoren.
aan hoorapparaat of CI-processor, via merkgebonden streamer: Wanneer een fysieke koppeling of een softwareverbinding niet mogelijk is omwille van niet-compatibele merken, kun je de ontvanger op een merkgebonden streamer klikken. Die merkgebonden streamer zal op zijn beurt het signaal draadloos of via inductie doorsturen naar de hoorapparaten of de CI-processoren.
Een of twee ontvangers?
Horen met beide oren is belangrijk voor een optimaal spraakverstaan. Dat is een belangrijke reden om te kiezen voor twee hoorapparaten (binaurale aanpassing) als er sprake is van een tweezijdig aanpasbaar gehoorverlies. Horen we slechts goed aan één zijde, dan verliezen de hersenen geleidelijk een deel van hun vermogen om de geluidsinformatie van het slechte oor te verwerken. Dat verschijnsel, auditieve deprivatie genoemd, komt vooral voor als je aan een slechthorend oor langere tijd geen versterking gebruikt. Voor een optimaal spraakverstaan is het dus aangewezen dat beide oren (als beide oren aangepast kunnen worden) optimale spraaksignalen ontvangen. Solo-apparatuur die beide oren stimuleert, geeft een beter resultaat qua spraakverstaan dan wanneer slechts één oor gestimuleerd wordt. Dat betekent echter niet dat er altijd twee ontvangers noodzakelijk zijn. Afhankelijk van het aantal hoortoestellen of CI-processoren zijn er verschillende mogelijkheden voor het aantal ontvangers. Als je slechts één hoortoestel of CI-processor hebt, dan heb je maar één ontvanger nodig. Als je twee hoortoestellen, twee CI-processoren of één hoortoestel en één CI-processor hebt, dan hangt het aantal benodigde ontvangers af van de soort koppeling die gemaakt wordt. Bij een koppeling tussen de ontvanger en de hoorapparaten/CI-processoren via een merkgebonden streamer of halslus, is één ontvanger voldoende. Kan een fysieke koppeling of een koppeling via software gemaakt worden tussen de ontvanger en het hoortoestel of de CI-processor, dan heb je twee ontvangers nodig.
Tegemoetkoming VAPH
Een solo-apparatuur ontvanger is opgenomen in de refertelijst.
In de hulpmiddelenfiche ‘solo-apparatuur: ontvanger’ vindt u meer informatie over het bedrag van de tegemoetkoming, de specificaties waaraan het hulpmiddel voor de terugbetaling moet voldoen en over de bijkomende voorwaarden.
Over de algemene voorwaarden voor terugbetaling en over de aanvraagprocedure vindt u meer informatie in het deel 'Hulpmiddelen' van deze website.