KOC VLIBANK: info over 'toiletstoel'


Een toiletstoel is een stoel met een toiletopening en bijhorende toiletemmer en heeft al dan niet wielen en voetensteunen. Een toiletstoel kan gebruikt worden ter vervanging van het toilet door de bijhorende toiletemmer onder de toiletopening in de zitting te plaatsen. Een toiletstoel kan ook over het bestaande toilet geplaatst worden om bijvoorbeeld op de juiste hoogte te kunnen zitten, of extra ondersteuning te bieden bij het zitten op het toilet.

Opgelet

De toiletemmer van een toiletstoel moet regelmatig leeggemaakt en gereinigd worden. Dat moet meestal door de begeleider gedaan worden omdat de gebruiker zich niet met een volle toiletemmer kan verplaatsen.

Wielen of geen wielen

Als de toiletstoel slechts op één plaats gebruikt wordt, bijvoorbeeld naast het bed van de persoon, zijn er geen wieltjes nodig. Als de toiletstoel soms ook op andere plaatsen gebruikt wordt, is een type met wielen gemakkelijker om te verplaatsen.

Een toiletstoel met wieltjes kan gebruikt worden om de persoon op eenzelfde verdieping te verplaatsen van een ruimte naar een andere. Zo kan iemand sneller tot bij het toilet gebracht worden. En, iemand verplaatsen op een toiletstoel vraagt minder circulatieruimte dan iemand verplaatsen met een rolstoel of een tillift.

Grotere wielen maken het gemakkelijker om over oneffenheden te rijden, bijvoorbeeld rijden over de rand van een tapijt, of een kleine oneffenheid in de vloer.

Een toiletstoel met wielen die over het bestaand toilet gebruikt wordt, maakt dat ook minder transfers nodig zijn. Zo kunnen extra transferhulpmiddelen vermeden worden.

Een toiletstoel met wieltjes kan ook makkelijk verreden worden om te gebruiken in verschillende ruimtes. Bijvoorbeeld 's nachts naast het bed en overdag naast de zetel.

Zithoogte

Een toilet is standaard ongeveer 42 cm hoog (toiletzitting inbegrepen). Een toiletstoel is gemiddeld 47 à 48 cm hoog. Om met de buikspieren te kunnen drukken tijdens het toiletbezoek, is het belangrijk dat de voeten vlak op de vloer kunnen geplaatst worden. De juiste toiletstoel heeft de gepaste zithoogte, of kan op de juiste zithoogte ingesteld worden. Die zithoogte wordt bepaald door de hoogte van de knieplooi van de persoon:

Obesitas

Naast de zithoogte is ook de zitdiepte, zitbreedte en belastbaarheid van de toilestoel belangrijk. Er bestaan uitvoeringen speciaal voor obese personen.

De toiletopening kan onvoldoende groot zijn voor een obese persoon. Bij een aangepaste toiletstoel is daar rekening mee gehouden.

Zich reinigen

Er zijn sinds kort toiletstoelen op de markt die uitgerust zijn met een douche-droogsysteem. Die moeten aangesloten worden op het lichtnet voor de droogfunctie, en zijn voorzien van een waterreservoir voor de spoelfunctie.

Andere opties

Naargelang de situatie waarin de stoel gebruikt zal worden, kan gekozen worden voor een ander type stoel.

Om transfers makkelijker uit te voeren, kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een stoel met opklapbare of wegneembare leuningen.

Wanneer de stoel in een leefruimte gebruikt zal worden, kan gekozen worden voor een uitvoering waarbij de toiletemmer niet zichtbaar is.


Deze website gebruikt cookies voor een betere surfervaring. meer info over cookies X sluiten